GYIK - Gyakran feltett kérdések


Vízfogyasztásunk ellenőrzése
Téli víztelenítés
A vízmérők fagyás elleni védelme
Mi történik, ha nem tartózkodok otthon a vízmérő leolvasásának napján?

 

Válaszok

● Vízfogyasztásunk ellenőrzése

Az ivóvíz a legfontosabb élelmiszerünk. Hiányát azonnal érezzük. Nem szeretnénk, hogy a kitermelt, megtisztított, vízvezetéken elszállított víz kárba vesszen, ezért javasoljuk, hogy gyakran ellenőrizze a vízvezetékeket, szerelvényeket. A lakásokban lévő csapok, WC öblítő berendezések hibáit könnyen felfedezheti. Megjavításával ne várjon sokáig, mert az elfolyó víz megnöveli a számlát.

Nehezebb fölfedezni a földben vagy a falakban lévő vízvezetékek hibáit. Úgy tudja a legegyszerűbben megállapítani, hogy van-e valami baj, hogy jól elzár minden vízvételi helyet, vízcsapot, és megfigyeli a vízmérőt. Ha nem észlel mozgást a mérőben, a kis csillagkerék sem mozog, akkor minden rendben van a vízhálózatban. Ha forog a csillagkerék, akkor törés, vagy repedés van a csőrendszerben. Ilyenkor szakember segítségével sürgősen keresse meg a hiba okát, és javíttassa meg a vezetéket, illetve a szerelvényeket.

 

Téli víztelenítés

Ha nem használja télen az ingatlant, akkor feltétlenül víztelenítsen az alábbiak szerint:
• Zárja el a vízmérő utáni golyóscsapot!
• Nyissa ki az épületben lévő és a kertben található csapokat.
• Fordítsa megfelelő állásba a víztelenítőt!
• Engedje ki a vízmelegítő bojlerekből, WC tartályokból, mosógépekből a vizet!
• A WC kagylókba, a mosogatók, mosdók szifonjába - ahonnan nem tudja kifolyatni a vizet - öntsön konyhasót vagy más fagyálló folyadékot. Ellenkező esetben a fagy szétrepeszti a fajansz, porcelán vagy műanyag vizes berendezési tárgyait.
Tavasszal, amikor kinyitja a csapokat, ügyeljen arra, hogy a földben lévő elzárószerkezet megfelelően működjön, mert előfordulhat, hogy a víztelenítőnél vízfolyás keletkezik. Ezt a vízmérő csillagkerekénél tudja ellenőrizni. A vízmérőaknában lévő elzáró kinyitása után, ha minden csapot elzárt, akkor a csillagkeréknek mozdulatlannak kell lennie.

A vízmérők fagyás elleni védelme

Komoly károkat okozhat a hideg tél a vízhálózatban, ezért javasoljuk, hogy még a hideg évszak beállta előtt figyeljen az alábbiakra:
• Zárja el és víztelenítse a kerti csapokat!
• Nézze meg, hogy jól zár-e a vízmérőakna fedele!
• Takarja le a vízmérőt vagy az aknafedlapot hőszigetelő anyaggal! • Jól zárja be azoknak a pince- és szuterénhelyiségeknek az ablakait, ahol a vízvezetékek találhatók!

 

Mi történik, ha nem tartózkodok otthon a vízmérő leolvasásának napján?

Amennyiben a leolvasás időpontjában Ön nem tartózkodik otthon, munkatársunk értesítést hagy a postaládájában. Ilyen esetben arra kérjük Önt, hogy adja meg a vízmérő állását az illetékes ügyfélszolgálati irodánknak. Abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre leolvasott mérőállás, a Tiszamenti Vízművek Kft. az elmúlt év átlagfogyasztásának megfelelő időarányos számláját állítja ki. Az esetleges különbözet elszámolására a következő leolvasást követő számlában kerül sor. Ilyen esetben viszont aktuális vízóraállásának leadását az illetékes ügyfélszolgálati irodában tudja lebonyolítani az értesítésen feltüntetett időpontig ill. dátumig:

 

 

Magyarkanizsa, Fő utca 5, telefon: 024-874-246 munkanapon 7-15h-ig
e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Horgos, Vasút u. 22, telefon: 024-792-050 mellék 115,
munkanapon 7-15h-ig
e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Ingyenesen hívható telefonszám: 0800 024 004

 
World's Top Web Hosting providers awarded and reviewed. Find a reliable green hosting service, read greengeeks review